Groene olijven met venkel, gebakken zwarte olijven en olijven met sinaasappelschil

zondag 4 februari 2007 door Barbara

Je kan deze olijven goed bewaren en hoe langer ze staan, hoe beter de smaakjes intrekken.

Groene olijven met venkel
– 400 gr grote vlezige groene olijven
– schil van 1 citroen
– 1 eetl venkelzaad
– 375 ml olijfolie (of zoveel als nodig is: olijven moeten net onder staan in de olie)
– 3 gedrooge laurierblaadjes
– 5 kleine gedroogde pepertjes (of 1 eetl -vlokjes)

Venkelzaadjes in een droge koekenpan even verwarmen tot het gaat geuren. Daarna fijnstampen in de vijzel
In een koekenpan de olie verwarmen met citroenschil, venkelzaadjes, laurier, pepervlokken, knoflook, tot de olie begint te borrelen. Laat het mengsel afkoelen. Mengsel aan de olijven toevoegen.

Gebakken zwarte olijven
– 250 gr vlezige zwarte olijven (of bruine)
– 1 eetl verse tijm
– 5 tenen knoflook in plakjes
– 2 eetl olijolie
Alles goed mengen en op een bakplaat met bakpapier scheppen. Oven 200 gr 25 min.
Af laten koelen en meteen serveren. Of in een pot scheppen en volledig onder olijfolie zetten.

Olijven met sinaasappel en knoflook
– 250 gr zwarte en kalamatis olijven
– 1 eetl verse tijm
– 2 tenen knoflook in plakjes of geperst
– 2 eetl olijolie
– schil van 1 sinaasappel

Knoflook in olie bakken en vervolgens de rest van de ingredienten toevoegen. Laten afkoelen. Lauw is trouwens ook erg lekker!

sinaasappel knoflook olijven

 

4 reacties op “Groene olijven met venkel, gebakken zwarte olijven en olijven met sinaasappelschil”

  1. Verjaardagsdiner 2007-- Barbara Culinair zegt:

    […] Hapjes voorafbij de roze bubbel met lychee: filodeegsigaartjes -> een mengsel van hazelnoten, feta en gedroogde vijgen in filodeeg. Niet echt om over naar huis te schrijven. En geweldige zelfgemarineerde olijven! […]

  2. Trouwen Rick & Caroline-- Barbara Culinair zegt:

    […] 3 paprika’s) Tapenades en zontomaten- en pestobroodjes (tapenades x 2; 2 broodmix 1 kilo AH) Gemarineerde olijven met venkelzaadjes (recept x 1) Spiesjes mozzarella-tomaatje-basilicum (3 […]

  3. Ik en de anderen – diner 15 januari 2011-- Barbara Culinair zegt:

    […] hebben we gemaakt: vooraf antipasti’s met zelfgebakken brood: – gemarineerde olijven met venkel – tapenades (zwarte olijven en zontomaten) – 2 soorten brood (pesto en zontomaten) – […]

  4. Stevige witvis met ansjovis en spinazie-- Barbara Culinair zegt:

    […] Geweldige variatie = bovenstaande, plus: – roomkaas – zongedroogde tomaatjes in stukjes – gemarineerde olijven Volgorde: vis, roomkaas, tomaatjes, tapenade, spinazie, […]