Bubbles & Wines
zondag 11 februari 2007 door BarbaraMet Tanja en Ted genoten van een avond wijnproeven met hapjes. We waren 80,- pp kwijt. Niet weinig, maar tegenwoordig ben je dit zo kwijt als je uiteten gaat. Nu hebben we alleen maar genoten van zalige wijnen en echt perfecte hapjes erbij en komen zeker terug om de rest van de kaart te proeven! De wijnen per glas worden om de zes weken aangepast.
Ambiance
Bubbles&Wines is gevestigd in een smal "achteraf straatje" vlak achter de Dam (de Nes 30). Interieur is strak, maar erg donker, doordat alles donkerbruin is geverfd. Volgens een recensie op hun site zijn ze erg bekend onder de "expats". Wij kwamen om 16.30 binnen en de bar zat inderdaad vol met "niet-nederlandssprekenden" erg vrolijke dames en heren. B&W is DE gelegenheid om een goed glas wijn te drinken alvorens men ergens gaat eten, of later op de avond een kaasplank te genieten. Als je avondeten ziet als "groenten, aardappels en veel vleesch" dan moet je hier niet gaan "dineren". Maar als je houdt van verschillende wijnen tegelijkertijd te kunnen proeven met de meest exclusieve hapjes, dan is dit HET adres.
Bediening
Wij werden, toevalligerwijs, de hele avond geholpen door een erg spontane (zweedse) dame, die enthousiast vertelde en goed advies gaf. Na 19.00 zat de zaak bomvol en had ze iets minder tijd voor uitgebreide toelichting. Dit vond ze zelf bezwaarlijk, terwijl wij haar echt oplettend vonden. Haar "nederlandse" collega was namelijk een kei in "over het hoofd zien van de gasten".
De wijnen en hapjes
We begonnen met bubbels en zijn via verschillende smaakstijlen wit, rood, met port geeindigd.
Bubbels
Tanja: Drusian Prosecco di Valdobbiadene, Bigolino ,Italy
– tot mijn verbazing een niet te zoete prosecco. Met heerlijke notige tonen. Had perfect gepast bij de kaasplank
Ted: Segura Viudas Aria Cava Brut Nature,Penedès, Spain
– droge cava, comme il faut
Barbara: Gales & Cie. Brut Rosé, Luxembourg
– lichtroze fruitige bubbel
Sauvignon Blanc (flight, 3 halve glazen)
Montes Limited Selection, Leyda Valley, Chile, 2005/2006
– de topper van de 3 (in onze smaakbeleving dan). Fris citrusfruit die goed gaat met de zalm, maar ook bij de kaasplank kan
Beringer Fumé Blanc, Napa Valley, U.S.A., 2004/2005
– beetje houtig, maar met toch genoeg frisheid
Cloudy Bay, Marlborough, New Zealand,2005
– warm, zwoel, wijn om 1 slok van te drinken en niet meer. Zo'n smaakbom. Hij valt weg bij de zalm, die is te overheersend voor het "warme fruit", maar gaat wel erg goed met de bruschetta.
Hapjes:
– Blini's geserveerd met een huisgemaakte mousse van gerookte zalm,gegarneerd met kraaltjes zalmkaviaar
– Bruschetta's met gorgonzola-hazelnootcrème gegarneerd met stukjes gedroogde vijg en hazelnoot
Chardonnay
Idee was om de klassieke chardonnays te proeven. De chablis zou volgens de dame van de bediening erg mineralig zijn. Wij vonden hem echt zalig!
O.Leflaive Puligny Montrachet, Burgundy, France, 2002
– erg houtig, vergelijkbaar met de Fume Blanc van hiervoor
Chablis (weet niet meer welke)
– puur fruit, fris geurend, maar met warme volle afdronk. Echt zalig!
Pinot Noir (flight, 3 halve glazen)
De amerikanen zijn op dit moment weg van Pinot Noir, zie de film Sideways. Bij B&W heb je mooi de gelegenheid om deze druif over de hele wereld te proeven. Wij namen een flight van: Bourgogne, Duitse en Chileense Pinot Noir
Louis Jadot Couvent des Jacobins, Burgundy, France, 2004
– erg vlakke Bourgogne
Salwey 'Käsleberg', Baden, Germany, 2003
– Barbara vond deze zalig: aardbeitjes met peper. Ted en Tanja waren meer weg van de Chileense
Casa Lapostolle 'Cuvée Alexandre', Casablanca Valley, Chile, 2004
– top pinot noir: zoetig fruit, peper, kruiden.
Erbij aten we Jamon Iberico Pata Negra. Dit is een zoetige gedroogde spaanse ham en de combinatie met de Duitse en Chileense Pinot Noirs is de allerbeste van de hele avond. Of ze voor elkaar gemaakt zijn!!! Doet u nog maar een bordje en glas…helaas ook de prijzigste "hap" van de avond.
Rhône Varieties (flight, 3 halve glazen)
Fairview S.M.V., Paarl, South Africa, 2002
– namen we na de flight alledrie nog een glas van… lassieke Shiraz met Mourverdre
Jim Barry The Mc Rae Wood Shiraz, Clare Valley, Australia, 2002
– erg "bijzondere" wijn: gigantische dropmenthol geur
Guigal Chateauneuf-du-Pape, Rhône, France, 2001
– de lekkerste van de 3 : kruidige chateuneuf
Hapjes:
– Charcuterie schotel: 3 salami's geserveerd met 'La Bella Cerignola' olijven en brood. De olijven zijn puur rijpe vruchten, niet ingemaakt in olie. Stevig knalgroen met een lichte vanillesmaak.
– Rillette de Canard, warm geserveerd met brood van het Vlaamsch Broodhuys. mmmm, zou ook perfect bij de Pinot Noirs hebben gepast door de lichtzoete smaak.
Elzas
Trimbach Gewürztraminer Cuvée de Seigneurs de Ribeaupierre, 2000
– zoete en kruidige gewurz, echt pate of kaaswijn
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric-Emile
– de miskeuze van de avond : droog, mineralig en zurig
Erbij een kaasplank van L'Amuse met notenvijgenbrood
– schapenkaas met fenegriek
– zachte gorgonzola
– witte camembertachtige kaas
Port
Kopke Colheita, Portugal, 1992
Met weer kazen: truffelkaas, tete de moine, blue stilton