Stoofpot van tam konijn en bruin bier
dinsdag 1 november 2011 door TedVan oorsprong een gerecht uit Foodies 2011-10 met wild zwijn (lijkt een uitstekende variant trouwens) maar hier dus met konijn en wat aanpassingen.
Ingrediënten:
- 1 kg tam konijn in stukken
- evt 4 el bloem
- zout en peper
- 2 el olie
- 4 el boter
- 3 uien (gesneden)
- 4 tenen knoflook (gesneden)
- 200 gr spekblokjes (tip: Vomar bio)
- 6 laurierblaadjes
- 6 kruidnagels
- 2 el jeneverbessen
- 2 flesjes bruin bier
- 1 bospaddenstoelenbouillonblokje
Bereiding:
- Optioneel (niet gedaan maar lijkt wel een goed idee om uiteindelijk een mooie gebonden saus over te houden): Haal konijn door de bloem.
- Bestrooi konijn met zout en peper
- Verhit olie en boter en braad het konijn rondom goudbruin
- Neem konijn uit de pan
- Bak de ui, de knoflook en de spekblokjes bruin in het bakvet, een minuut of 5
- Voeg laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe en bak 1 minuut
- Doe konijn terug in de pan
- Voeg het bier en bouillonblokje toe
- Dek de pan af met een deksel en stoof op laag vuur minstens 2 1/2 uur – langer mag
Idealiter de volgende dag opwarmen en eten, maar op de dag zelf is vast ook lekker.
Nog niet gedaan maar zeker de moeite waard: konijn uit de pan halen en de saus zeven en inkoken (en evt. indikken met slagroom of maizena). Moet goddelijk zijn met puree, pasta, frieten, gebakken aardappelen, you name it.