Creme brulee (met kardemom)

zondag 20 november 2011 door Barbara

Nodig voor 6 schaaltjes:
2 dl melk
1 vanillestokje (of 1 theel vanillepaste)
40 gr kristalsuiker
5 eidooiers
2,5 dl slagroom
4 el rietsuiker

Bereiden:
De melk met het vanillestokje en 20 gr suiker aan de kook brengen.
Klop in een kom de eidooiers met 20 gr suiker los. De hete melk al roerend toevoegen en vervolgens de slagroom erdoor roeren.
Vanillestokje opensnijden en de zaadjes eruit schrapen. Vanillezaadjes door het melkmengsel roeren en mengsel in ovenschaaltjes schenken.
Oven voorverwarmen op 120ºC. Schaaltjes in braadslede of bakplaat zetten en heet water in braadslede schenken tot iets onder rand van schaaltjes. Crème brulee in midden van oven in ongeveer 40 minuten laten stollen.
Op elke crème brulee 1 el rietsuiker strooien en suiker met brander in een aantal seconden caramelisseren.

Tip voor de 5 eiwitten die je overhoudt: maak er chocomousse van!!
5 eiwitten
3 eetl. poedersuiker (bloemsuiker in goed Vlaams)
125 gr pure chocolade
0.15 l slagroom

Smelt de chocolade met een beetje slagroom in een pannetje. Goed roeren! Dan brandt het niet aan.
Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker.
Klop de slagroom lobbig.
Schep de gesmolten chocolade door de slagroom en vervolgens schep dit mengsel door de eiwitten.

Laat paar uur opstijven in de koelkast.
ps: het is niet erg als je nog wat ‘wit’ ziet, trekt vanzelf in, zodat het een egale bruine luchtige mousse wordt

ps: je kunt ook van bovenstaande eiwitten witte en bruine chocolade mousse maken (65 gr witte choco, 65 gr pure choco, etc). Als je die dat bij de creme brulee serveert heb je meteen een grand dessert!

Tip: voeg kardemom toe, voor een perfect indiaas dessert! Bovenstaande met 1 1/2 theel kardemompoeder.

creme brulee met kardemom

creme brulee met kardemom

 

1 reactie op “Creme brulee (met kardemom)”

  1. Dineetje met margreet en m’n ouders-- Barbara Culinair zegt:

    […] creme brulee, klik hier voor het recept Erbij: Ouma se Wijn […]