Lasagne
donderdag 26 juli 2007 door Ted‘Best Ever’ versie van 29 november 2009.
Zo lekker dat deze nu op de nominatie staat om a.s. Kerst als hoofdgerecht te worden geserveerd…
Ingrediënten:
– 2 handen gedroogde paddenstoelen (b.v. shi-takes)
– 250 gram magere spekblokjes
– 400 gram champignons in plakjes
– 800 gram gesneden groente naar keuze (ui, selderij, wortel, paprika e.d.)
(tip, is helemaal prima: AH Italiaanse roerbakgroente, gesneden)
– 1200 gram rundergehakt (doe jezelf een plezier, koop goed vlees hiervoor. Dus biologisch of Greenfields o.i.d.)
– 6 geperste tenen knoflook
– 1/2 fles rode wijn
– 2 eieren, geklutst
– 1 blik (400 ml) ontvelde tomaten
– 1 blikje tomatenpuree
– 2 eetlepels ‘grilled vegetables’ mengsel (geen idee hoe je dat in het Nederlands noemt, Bertolli heeft zoiets in een potje, ‘grilled vegetables & balsamic vinegar’)
– 1 hand italiaanse kruiden (gedroogd of uit de vriezer)
– 50 ml jonge jenever (of gin of wodka o.i.d.)
– 200 ml slagroom (houdbaar)
– theelepel chilivlokken (o.i.d.)
– olijfolie
– lasagnebladen (liefst vers, anders 2 pakken)
– 1 liter bechamelsaus (zelf maken kan uiteraard maar pakje is erg handig, aanrader = Besciamella van Grand’Italia, 1 liter = 2 zakjes = 1 pakje)
– 1 liter melk (voor de bechamelsaus)
– 350 gr geraspte extra belegen kaas
– alternatief: 250 gr kaas en 125 gr verse mozzarella (in plakjes)
– paprikapoeder
Voorbereiden (5 min):
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom met koud water en laat afgedekt een paar uur staan.
Saus bereiden (90 min):
Gebruik 2 koekenpannen tegelijk voor het bakken en 1 grote kookpan om de saus in te ‘verzamelen’‘.
Knijp de geweekte paddestoelen uit en snij in kleine stukjes.
Bak de spekblokjes in de koekenpannen.
Doe alleen de spekjes over in de kookpan, hou het vet over voor het bakken van de volgende ingrediënten (aanvullen met (olijf)olie waar nodig).
Bak op hoog vuur en in kleine porties, en doe over in de kookpan, achtereenvolgens:
– champignons (deze moeten goudbruin en knapperig zijn)
– groentemix
– gehakt samen met de geperste tenen knoflook. Dit gaat in 3 etappes, waarbij iedere keer al het vocht moet verdampen en het gehakt mooi bruin en droog moet worden. Dus: bak het gehakt en de geperste knoflook tot al het vocht verdampt is en het geheel bruin en droog wordt. Voeg dan de gedroogde paddenstoelen (en het vocht) toe en laat dit ook verdampen tot het geheel bruin en droog wordt. Voeg tenslotte een scheut rode wijn toe en laat ook dit verdampen tot het geheel bruin en droog wordt. Dit lijkt misschien overdreven en langdurig, maar ’t is echt de moeite waard.
Doe in de kookpan:
– 2 geklutste eieren
– 1 blik ontvelde tomaten in stukjes (incl. vocht)
– 1 blikje tomatenpuree
– 2 eetlepels ‘grilled vegetables’
– 1 hand italiaanse kruiden (gedroogd of uit de vriezer)
– 50 ml jonge jenever
– glas rode wijn
– slagroom
– wat chilivlokken
– zout en peper naar smaak (wees zuinig met het zout)
Voeg indien nodig extra water en/of wijn toe om er een smeuig geheel van te maken.
Roer het geheel goed door en laat de saus zachtjes een half uurtje pruttelen.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Lasagne bereiden (20 min + 40 min in de oven):
Vet een lasagne schaal in met olijfolie.
Maak de bechamelsaus.
Maak de lasagne van afwisselend laagjes gehakt, bladen, bechamelsaus en geraspte kaas.
Gebruik bij de tweede laag eventueel de mozzarella i.p.v. de geraspte kaas.
Eindig met bechamelsaus en geraspte kaas.
Strooi er wat paprikapoeder overheen.
Bak 30 a 40 minuten goudbruin in de oven.
Tip: maak veel tegelijk en vries in.
Tip: maak de saus van tevoren.
N.B. dit recept past bijna precies in onze grootste glazen ovenschaal (er blijft wat saus over).
Trefwoord: Lasagna
Probeer ook eens de vegetarische variant!