Spaanse mosselen
donderdag 25 oktober 2007 door TedVoor 2 personen:
2 kg mosselen
1 bol knoflook, gepeld en gesneden in kleine stukjes (keukenmachine)
1 bos peterselie, gesneden (keukenmachine)
olijfolie
grof zeezout
brood (stokbrood o.i.d., soort maakt niet veel uit al het maar vers, stevig en lekker is)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet een grote (ovenbestendige !) pan of schaal in de oven.
Spoel de mosselen af en kijk ze goed na (gebroken: er uit, als ze niet dicht willen na een tikje: er uit).
Verhit flink wat olijfolie in een koekepan (2 tegelijk is handiger dan 1). Hoog vuur !
Braad een stuk of 12 mosselen per keer per pan.
Na 30 seconden: voeg een schepje knoflook toe en strooi er grof zeezout over.
Nogmaals: laat het vuur lekker hoog staan !
Bak een paar minuten tot de knoflook mooi bruin is. Gooi de mosselen daarbij een paar keer om en schraap de bruine aanbaksels los van de bodem (maar haal de aanbaksels er niet uit !).
Haal de pan/schaal uit de oven, doe de mosselen er in, strooi er wat van de peterselie over en zet de pan/schaal weer in de oven.
Herhaal tot alle mosselen gebakken zijn.
Eet met het brood (daarmee de bodem van de schaal leegschrapen !) en een goed glas stevige witte wijn er bij.