Citroentaart met lemon curd
zondag 8 april 2012 door BarbaraEen geweldige citroentaart, het viennetta-effect bij 1 stukje, maar een 2de stukje was net teveel. De waarheid ligt in het midden…..
Nodig voor de taart (zandtaartdeeg) (2 springvormen doorsnede 22 cm of 1 van 28):
300 gram bloem
200 gram boter
100 gr w.basterdsuiker
1 ei
rasp van 1 citroen
Nodig voor de vulling:
4 eieren
300 gr suiker
50 gr roomboter
2 grote citroenen
Bereiden:
Deeg:
meng de ingredienten voor het deeg tot een bal en leg deze ca 1 uur in een plastic zakje in de koelkast. Beboter vervolgens een bakvorm en bekleed deze met het deeg. Leg bakpapier over de bodem, en opstaande rand, en bedek deze met noodvulling (gedroogde bonen). Bak de taartbodem op 200 gr 10 minuten. Haal het bakpapier en de noodvulling eruit.
Vulling:
Rasp de citroenen en pers ze uit.
Klop de eieren en de suiker tot een witschuimige massa.
Smelt de boter en voeg deze al kloppend toe.
Roer de cintroenrasp en sap erdoor.
Schep de vulling over de voorgebakken taartbodem.
Bak 25 – 30 min op 180 gr. Bedek na ca 15 min met aluminium folie (als hij te bruin wordt). Goed laten afkoelen in de koelkast.
Nodig voor de lemon curd:
3 citroenen (sap en rasp)
125 gr suiker
1 eetl maizena
2 eierdooiers
55 gr roomboter
Bereiden:
Maizena oplossen tot een papje met een klein beetje water.
Citroenrasp, -sap en suiker zachtjes aan de kook brengen.
Maizenapapje toevoegen, al roerend met houten lepel. 3 min laten doorkoken.
Eierdooiers schuimig kloppen en al roerend bij het mengsel voegen. Nog 2 min laten koken.
Pan van het vuur nemen en de boter erdoor kloppen.
Af laten koelen
Als de taart is afgekoeld, de lemon curd erover strijken en de taart serveren.
De lemon curd kan je ook gebruiken voor onderstaand zalig toetje:
– per persoon 1 grote meringue
– mengsel maken van beetje lemon curd, kwark, mascarpone en dat mengsel op de meringue scheppen
– erbij een beetje lemon curd serveren
Alternatieve bereiding voor lemon curd: uit de magnetron
Voor 2 jampotten (ongev. 600 ml) :
110 gr ongezouten boter
3 eieren
225 gr suiker
3 citroenen
Rasp citroenen en pers ze uit. Verwarm boter in de magnetron tot deze gesmolten is (dus niet te heet). Mix eieren, suiker en citroen (sap en rasp) door elkaar. Gesmolten boter eraan toevoegen en goed door elkaar mixen. Zet in de magnetron en verwarm dit 5 min op de hoogste stand. Tussentijds zo’n 3 keer met een garde even doorroeren De curd is dik/klaar genoeg als het aan de lepel blijft hangen (na het indopen). Bewaren in jampotjes (op zijn kop zetten) of……. Je kunt het ook invriezen. Het bevriest niet helemaal, dus je kunt het zo beetje uit het bakje scheppen.