Garnalenkroketjes / -bitterballen
vrijdag 2 november 2012 door BarbaraNodig voor 24 ballen (6 p voorgerecht) of 12 kroketten:
1/2 visbouillonblokje
1 ui
1 teen knoflook
1/2 bosje dille of peterselie
100 gr roomboter
120 gr bloem
1 blaadje gelatine
500 ml melk
250 gr hollandse garnaaltjes
zout en peper
6 eiwitten
1/2 zak panko (japans broodkruim)
diep bord met extra bloem om ballen door te rollen
frituurpan met olie
Bereiden: maak dit ’s morgens of de dag ervoor, dan kan het mengsel maximaal opstijven!
300 ml water verwarmen en los daar het bouillonblokje in in
Pel en snipper de ui en knoflook
Snijd de dille of peterselie fijn
Week de gelatine in koud water en knijp goed uit, als hij zacht is
Smelt de boter in een pan en fruit de ui en knoflook
Roer er 120 gr bloem doorheen, houd het vuur laag. Haal van het vuur als het een ‘mengsel’ is geworden.
Giet een beetje melk bij dit mengsel en roer het glad. Voeg al roerend de rest van de melk toe en de bouillon en breng al roerend aan de kook.
Roer de gelatine, de garnalen en de dille/peterselie erdoor en breng op smaak met peper/zout.
Laat dit mengsel door en door koud worden en opstijven in de koelkast.
Ballen maken:
Zet 3 schalen en 2 borden klaar: 1 schaal met eiwit, 1 met panko en 1 met bloem.
Maak een balletje of een ‘kroket’ en rol deze door de bloem. Daarna door de eiwit en daarna door de panko. Knijp dit een beetje stevig vast en leg de bal/kroket op een bord. Maak zo alle balletjes.
Herhaal deze stappen nogmaals: bloem, eiwit, panko, vastknijpen.
Verwarm de frituur en bak de ballen in ca 7-8 min, tot ze mooi bruin zijn.
Serveer met zelfgemaakt whiskeysaus of wasabimayonaise
Whiskeysaus: beetje tomatenpuree, mayonaise, scheutje whiskey
Wasabimay: wasabi, mayo en creme fraiche of kwark
Variatie op vulling: stukjes uitgebakken chorizo, of rundvlees, of kaas of ….
Tip 1: als er vulling overblijft, dan kan je er heerlijke hartige taartjes mee maken!
Tip 2: maak van de overgebleven eidooiers banketbakkersroom. Lekker bij appeltaart, of zelf puddingbroodjes/vruchtentaartjes mee maken en ook handig om in te vriezen.