Gemengde bonen met lavas
vrijdag 15 maart 2013 door Barbarawederom een succesrecept van Yotam Ottolengh!
Lavas lijkt op bladpeterselie, maar dan grotere bladen. Te koop bij intratuin, schijnt wel erg te woekeren in je tuin.
Voor 4 personen
3 eetl. olijfolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 theel. tomatenpuree
1/2 theel. van elk: gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en geelwortelpoeder
1 theel. van elk: gemberpoeder en gemalen kardemom
een snuf kruidnagelpoeder
1 blik van 400 g tomatenblokjes (met sap)
150 g sugarsnaps, schuindoormidden gesneden
200 g pronkbonen of sperziebonen of snijbonen schuin in stukjes gesneden
250 g gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
Verhit de olie in een grote pan en doe de uisnippers erin. Bak ze 3 minuten, ze regelmatig omscheppend, op halfhoog vuur; voeg de knoflook toe en bak alles 1 minuut. Doe de tomatenpuree, specerijen, zout en peper in de pan en roerbak weer 1 minuut. Doe de tomatenblokjes met sap, de suiker en alle bonen in de pan en roer alles door elkaar. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat het gerecht 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de sugarsnaps beetgaar zijn. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Roer de lavas er op het allerlaatst door en dien het gerecht warm of koud op.