Stoofschotel met kippenpoten, dadels en witte bonen
dinsdag 19 maart 2013 door TedOorspronkelijk met geitenvlees – die variant hebben we niet geprobeerd maar lijkt ook erg lekker.
Tip: maak veel meer van het kruidenmengsel en gebruik dat voor van alles.
Kruidenmengsel:
1/2 el zwarte peperkorrels
1/2 gedroogd chilipepertje (of wat chilivlokken)
1/4 el zoet paprikapoeder
1/2 el korianderzaad
1/2 el komijnzaad
1/2 el gemalen kruidnagel
1/8 kaneelstokje
3 kardemompeulen
Overig:
2 sjalotten
1 teentje knoflook
2 stengels bleekselderie
1200 g kippenpoten
olie om in te bakken
geraspte citroen- of limoenschil
1 blik (400 g) tomaten in blokjes
4 ontpitte dadels
1 blikje of potje (200 g uitlekgewicht) cannellini-bonen of flageolets (of witte bonen)
1 glas water
zout
eventueel gehakte koriander
Bereiden:
Verhit de oven voor op 150 graden.
Doe de specerijen lepel voor lepel in de vijzel en vijzel ze zo fijn als mogelijk.
Als je meer gemaakt hebt dan nodig, doe ze dan daarna in een goed afsluitbaar potje en zet ze in het donker. Specerijen verliezen na een poosje hun smaak en geur en dat gaat sneller onder invloed van zuurstof en (zon)licht.
Hak de sjalotten en de knoflook fijn.
Snijd de bleekselderie in stukken.
Doe wat olie in een pan en braad de kippenpoten aan tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi halverwege met wat zout.
Haal de kippenpoten er uit en doe deze (zonder de olie) in een ovenschaal. Zet de ovenschaal nog niet in de oven.
Bak de sjalot en de knoflook in de olie tot ze zacht worden.
Voeg de bleekselderie toe en laat alles nog even bakken.
Voeg het specerijenmengsel toe (als je meer gemaakt hebt een royale eetlepel, en anders alles).
Bak nog even door.
Doe het blik tomaten in blokjes erbij en 1 glas water.
Laat het geheel tegen de kook aan komen.
Schep het geheel in de overschaal over de kippenpoten.
Dek de ovenschaal af (b.v. met aluminiumfolie) en zet deze circa 1 1/2 uur in de oven.
Halveer en ontpit de dadels en doe ze in de ovenschaal.
Rasp de citroen- of limoenschil boven de pan.
Spoel de bonen af, laat ze even uitlekken en doe ze ook bij het gerecht.
Dek de ovenschaal weer af en laat alles nog een half uurtje in de oven staan.
Eventueel opdienen bestrooid met verse koriander.