Pizza

zondag 27 oktober 2013 door Barbara

Dit weekend bij m’n ouders zelf pizza gemaakt uit de Ferrari pizza oven, geweldig! In 8 min is de oven heet en pizza bak je in 2,5 – 4 min. Afhankelijk van wat je erop doet. Een flammenkuche of ‘kale’ met rozemarijn, zout, knoflook duurt 2,5 min. Maar als je er paprika, tomatensaus, mozzarella etc opdoet, dan duurt het 3-4 min. (stand 2,5 van 3) Telkens als je de pizza maakt, iets koeler zetten. Dan pizza er in en wat heter zodat het lampje blijft branden tijdens het bakken. Alleen dan is de bovenwarmte aan en wordt de pizza ook goed van boven gegrild.

4 soorten van deegbereiding dat je kunt gebruiken. Ik gebruik inmiddels altijd met gedroogde gist (nr 2). Of zuurdesem (nr 4).

Reken voor hoeveelheid deeg: 100 gr bloem pp

Nodig voor het deeg: voor 3 personen

1) met verse gist:
300 gr. bloem
25 gr verse gist
1 tl zout
1 tl suiker
200 ml lauw water

Doe de gist in een kommetje en los de gist met de suiker op in een 1/2 deciliter van het lauwe water. Roeren en 15 minuten laten staan. Roer het mengsel glad en voeg de rest van het water en alle bloem toe. Kneed tot een deeg. Dek de kom af met een douchemuts of plasticfolie. Laat minimaal 2 uur rijzen.

2) met gedroogde gist (instantgist):

  • 300 gr. bloem
  • 7 gr gedroogde gist (=1 zakje)
  • 1 tl zout
  • 200 ml lauw water

Bereiden:
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom, goed kneden en minimaal 2 uur afgedekt laten rijzen.

3) met bruin bier (geen rijstijd! Lekker snel)
300 gr. bloem
1 tl. Zout
200 ml (bruin) bier

Bereiden:
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom, goed kneden. Dit deeg hoeft niet te rijzen.

Bereiden van deeg 2 en 3

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom, goed kneden en minimaal 2 uur laten rijzen

4) met zuurdesem

Gebruik geen pizzamix uit een pakje wat niet hoeft te rijzen. Lijkt handig, maar ‘die bodem is als  van kartone…’

Tip: het deeg laat zich prima invriezen. Gebruik plastic bakjes voor handige porties (geen plastic zakjes, lijkt handig maar wordt een kliederboel).

Nodig voor beleg:
tomatenblokjes uit blik (vind ik lekkerder dan pizzasaus uit pot)
uiringen (voor flammenkuchen, eerst fruiten)
spekblokjes (voor flammenkuchen, eerst uitbakken)
creme fraiche
kappertjes
tonijn uit blik
olijven
ansjovis
rauwe ham, gekookte ham, salami, chorizo, carpaccio, turkse worst, hongaarse worst
champignons, tomaten, paprika in stukjes of ringen,
rauwe spinazie, rucola
mozzarella, geraspte kaas, gorgonzola, geitenkaas
verse kruiden zoals salie en rozemarijn en tijm
garnalen
gewelde gedroogde bospaddestoelen

Tip: vries de ingredienten in, zodat je spontaan zonder voorbereiding een pizza kunt maken! Je hoeft alleen de boel maar te ontdooien ;-). Je kan het deeg ook invriezen in bolletjes en plakjes champignons, stukjes paprika, uiringen

Erg lekkere alternatieve sauzen:
indiase tomatensaus
indiase champignonsaus

Zeer geslaagde combi’s:
-rozemarijn, olie, knoflook, zoutvlokken
-tomatensaus, ansjovis, zwarte olijven, kappertjes
-“tuna melt”: creme fraiche, tonijn en kappertjes, plakjes kaas
-“flammenkuchen”: creme fraiche, gebakken spekjes, gefruite uitjes, grof gemalen peper. Eventueel: munsterkaas of andere roodschimmel
-tomatensaus, (chorizo), kappertjes, salie en mozzarella
-tomatensaus, pesto, salie en kaas
-creme fraiche, turkse worst, turkse paprika, verse peterselie
-tomatensaus, garnaaltjes, geraspte kaas, blaadjes verse spinazie
-verse spinazie en gorgonzola
-creme fraiche, verse pesto, oude geraspte kaas en carpaccio (er pas opdoen asl de pizza klaar is) en grof gemalen peper
-hongaarse worst, creme friache, gedroogde bospaddestoelen
-zwarte olijven, kappertjes, tomaatblokjes, pijnboompitten, oude kaas geraspt
-rode ui, tomaat, pesto, zwarte boontjes, plakken kaas
-truffelprut, gedroogde cepes, creme fraiche (+ serranoham)
-truffelpecorino, creme fraiche, gedroogde cepes
– creme fraiche en carpaccio
– gegrilde aubergine, tomaatblokjes, blauwe kaas
– balsamico uitjes, artisjokken, kappertjes, tomatenblokjes, kernhem
Ook heerlijke kazen, blijven goed aanwzig na smelten: shropshiredale blue, truffelpecorino.

flammenkuchen rozemarijnknoflook met salie tomatensaus en rauwe parma ham hongaarse worst gorgonzola en kappertjes hongaarse worst creme fraiche en gedroogde bospaddo's voorbereiding

pizzapan

pizzapan

garnalen-tomaat-spinazie carpaccio-pesto-creme fraiche

 

groene pizza

groene pizza

4 soorten kaas 2

4 soorten kaas 2

4 soorten kaas 1

4 soorten kaas 1

met indiaase paddo's

met indiaase paddo’s

zwarte olijven, pijnboompitten, kappertjes

zwarte olijven, pijnboompitten, kappertjes

rode ui, zwarte boontjes, pesto, kaas

rode ui, zwarte boontjes, pesto, kaas

truffel en serranoham

truffel en serranoham

Ferrari pizza oven: PIZZAOVEN G3 FERRARI DELIZIA ROOD 

(De versie Napoli zou beter zijn maar is bijna eur 100 duurder. We hebben beide gehad. De Napoli konden vrij snel weggooien. De ferrari gaat nu al jaren mee. Dus koop de ferrari G3!)

 

Geen reacties meer mogelijk.