Hertenstoofpot
zondag 24 november 2013 door Tedvoor 4-6 personen
Ingrediënten
1 kg hertenvlees in stukjes
3 laurierblaadjes
6 kruidnagels
8 zwarte peperkorrels
4 jeneverbessen geplet
2 eetlepels bloem
2 flinke handen gedroogde bospaddenstoelen, geweekt in water, in kleine stukjes
twee tenen knoflook, geplet
500 ml volle rode wijn
3 uien grof gesneden
olie en/of boter
250 ml runderbouillon van tablet
zout en peper
1 prei in kleine stukjes
100 gr ontbijtkoek, fijngehakt
Voorbereiding
Snijd het vlees in blokjes. Stamp peperkorrels, jeneverbessen en kruidnagel fijn in een vijzel. Doe het vlees, de kruiden en de laurier, de wijn, de geplette tenen knoflook in de pan, deksel erop en een minimaal een hele nacht laten trekken in de koelkast.
Bereiding
Laat het vlees in een grote zeef goed uitlekken, en vang de wijn op. De knoflook en laurier mogen bij de wijn.
Verhit olie of boter in een braadpan en braad hierin het vlees in kleine porties aan, en leg opzij.
Fruit de ui in het braadvet tot deze glazig is. Roer er de bloem door en verdun voorzichtig met de hete bouillon. Verdun verder met de opgevangen wijn (met knoflook en laurier) en doe het vlees terug in de pan. Voeg nu ook: de ontbijtkoek, de gehakte paddenstoelen en het welvocht toe en breng alles aan de kook.
Laat het ca. 1,5 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Na ca. 1 uur: Snijd de prei in de lengte in, spoel onder stromend water schoon en snijd hem in ringen. Voeg de ringen toe en gaar ze mee.
Breng de op smaak met peper en zout.