Salmorejo

vrijdag 30 juni 2017 door Barbara

Een heerlijke dikke spaanse soep die je koud eet.

ingrediënten

400 gr tomaten

witte boterhammen zonder korst (150 gr)

½ kleine ui

½ el zout (officieel 1 eetl)

100 ml olijfolie

1 el rode wijn azijn

1 el tomatenpuree

versgemalen peper, naar smaak

2 hardgekookte eieren, verkruimeld

6 plakken parmaham, in stukjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaden en de kern. Doe ze in een grote kom.
  2. Snijd het brood en de ui beide in grove stukken en voeg het samen met het zout toe aan de tomaten in de kom.
  3. Roer goed om en giet er dan kokend water overheen, totdat alles precies onder staat. Ik had genoeg aan minder dan 1 liter water.
  4. Laat een uur weken, gewoon op het aanrecht. Zet een kommetje klaar in de gootsteen en zet daar een vergiet op. Giet nu het tomaten en broodmengsel af, in het kommetje vang je het week-vocht op (om later de soep met te verdunnen indien nodig).
  5. Voeg de rode wijn azijn en tomatenpuree toe en mix tot glad mengsel in blender.
  6. Voeg langzaam (dun straaltje) de olijfolie toe terwijlde blender draait. Blend alles door elkaar tot je een romig mengsel hebt. Verdun met het opgevangen vocht (is meestal niet nodig).
  7. Doe alles terug in de kom, voeg peper toe naar smaak. Zet de kom in de koelkast zodat de soep kan afkoelen tot gebruik.
  8. Serveer met de verkruimelde eieren en parmaham en giet er een beetje olijfolie over.

Vegavariant: voeg geen ham toe

 

1 reactie op “Salmorejo”

  1. Spaans diner-- Barbara Culinair zegt:

    […] salmorejo […]