Kerststol

zondag 21 december 2008 door Barbara

Nodig voor 1 grote stol:
1 pak koopman witbroodmix (ca 450 gr)
275 ml lauwwarm water (of volgens verpakking)
200 gr rozijnen
200 gr krenten
1/2 pakje spijs (baukje)
scheutje amaretto (of andere likeur)
1 theel vanillepaste (of half zakje vanillesuiker)
20 gr roomboter
1 afgestreken theel kardemonpoeder (geeft bijzondere smaak!)
1 afgestreken theel kaneelpoeder
Bereiden:
– laat deeg rijzen volgens recept verpakking (beter iets te weinig dan teveel water, ivm vocht uit fruit, deeg wordt anders te slap)
– laat rozijnen/krenten wellen in warm water (beste is avond van te voren, laat goed uitlekken in een vergiet)

Kneed rozijnen door het deeg en vorm er 1 grote stol van (bestuif je werkblad en je handen moet bloem, ter voorkoming dat de boel blijft plakken). Leg de stollen op een ingevette/bebloemde bakplaat of bakpapier. Maak de spijs wat losser door er amaretto door te mengen. Verwerk de spijs in het midden van het brood, over de lengte. Zie foto’s.

Onderste oven 175 graden, 35-40 minuten.

Bovenste oven 200 Gr, 40 min

Bestuif de stollen met poedersuiker en bedek met alufolie en laat afkoelen.

Let op: check of het bakken niet te hard gaat, ca 10 min voor tijd. Dek anders af met alufolie of verkort de baktijd iets. Check of brood gaar is door erop te kloppen: moet hol klinken,
of prik een stateprikker erin: moet er droog uitkomen.

Alternatief voor 5 stollen– 1 pak Soezie Briochemix van (2,5 kg), all-in.
– 1,1 l lauwwarm water
– 4 pakjes spijs en flinke scheut amaretto
– 1000 gr krenten
– 1000 gr rozijnen
–  warm water om rozijnen/krenten te wellen

dichtvouwen fruit erdoor kneden in de oven 40 min nu nog dubbelvouwen poedersuiker erover en klaar! spijs erin werken

 

 

2 reacties op “Kerststol”

  1. Kerstdiner 2009-- Barbara Culinair zegt:

    […] begonnen met zelfgebakken kerststol en een geweldig mooi kersttaart van […]

  2. Jagertee!-- Barbara Culinair zegt:

    […] lekker bij kerststol of […]