Ultieme Oliebollen
maandag 29 december 2008 door Barbara1 kg bloem is genoeg voor ca 30 oliebollen. Baktijd per kilo ca 1 uur. Wij hebben dit jaar 1,5 kilo gebakken (normaal 2) en dat is iets handiger hoeveelheid.
Nodig:
1,5 kg bloem
9 eieren
450 gr appels
450 gr krenten
450 gr rozijnen
0.9 l melk
2 theel suiker
90 gr verse gist (bakker)
5 l zonnebloem olie
eventueel rum
Bereiden:
Wel de rozijnen en krenten 24 uur in water (en/of rum), laat goed uitlekken
Snij de geschilde appels in kleine stukjes
Brokkel de gist in: lauwe melk+suiker. Laat 15 min staan (gaat bubbelen)
Zeef de bloem boven een emmer
Voeg de melk, het gistmengsel en de eieren toe, goed mixen
Voeg de rozijnen/krenten/appels toe, goed doorscheppen
Laat dit 1 uur rijzen
Bakken: ca 7 minuten – 7.40 min per 5 bollen (tip: gebruik een ijsschep)
Hoeveelheid voor 2 kilo:
14 eieren
2 kg bloem
600 gr appels
600 gr krenten
600 gr rozijnen
1,2 l melk
120 gr gist
Instant gist is 1/3e van de verse gist.
15 Gr instant gist op 500 Gr bloem
Het oorspronkelijke recept, van mijn moeder, uit mijn kookschrift;