Satesaus
zondag 8 maart 2020 door TedEen simpel maar uitstekend (en niet al te pittig) recept voor pindasaus – en nog vegan ook 🙂
Wordt een flinke hoeveelheid, maar invriezen gaat prima (tip: gebruik een siliconen bakvorm voor muffins o.i.d. en bewaar vervolgens de bevroren “koekjes” in een plastic zak in de vriezer).
Ingrediënten
- 4 kleine uien (of sjalotjes)
- 8 tenen knoflook
- scheutje olie (rijstolie/zonnebloem/arachide)
- 200 ml water
- 600 gr pindakaas (tip: 100% van AH, met of zonder stukjes)
- 2 el azijn
- 8 el ketjap manis
- 4 tl gemberpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl zout
- 2 el sambal manis (= gebakken sambal)
- 350 ml havermelk (of soja/kokosmelk)
Bereiding
- Snij fijn of hak in de keukenmachine:
- 4 kleine uien (of sjalotjes)
- 8 tenen knoflook fijn
- Bak even aan in een scheutje olie, in een kookpan/steelpan.
- Voeg toe:
- 200 ml water
- 600 gr pindakaas
- 2 el azijn
- 8 el ketjap manis
- 4 tl gemberpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl zout
- 2 el sambal manis
- Voeg (in fases, dat roert handiger) de 350 ml havermelk toe en roer regelmatig op matig vuur tot het een mooie substantie is geworden.
- Als de saus te dik wordt dan kun je wat extra water en/of havermelk toevoegen – of dit later (na ontdooien) doen.