Relaxt zuurdesembrood maken
maandag 13 juli 2020 door BarbaraSnel brood (2 broden):
stap 1: Begin om 19.00 uur ’s avonds
- 900g bloem
- 100g volkoren of tarwebloem
- 800 gr lauwwarm water
- 20 gr zout
- 40 gr starter (niet gevoed of zelfs discard)
Haal starter meteen uit de koelkast. Hoef je dus niet te voeden. Meng alle ingredienten tot een dikke zware kleffe massa in grote plastic bak. Laat dit 15 min staan op het aanrecht, met deksel erop.
Na 15 min: 4 keer S&F, ieder 15 min (totaal 2 uur).
Laat de container met deksel een nachts staan (22 gr, 12 uur, mag wat meer of minder zijn).
stap 2: Volgende ochtend, deeg zou verdubbeld moeten zijn: vorm 2 broden en leg deze in bannetons (met theedoek en rijstbloem). Dek af met douchemuts en zet in koelkast (8 – 12 uur).
Je kan deze avond dus brood bakken:
- voorverwarmen op 260 graden
- bakken op 230 graden: 20 min met deksel, 20 min zonder deksel.
Alternatieve planning:
- 7 uur s morgens. Van 7 tot 9 uur S&F. Vanaf om 9 uur deeg laten prefermenteren. Laten staan in afgesloten plastic bak, bij 22 gr. Tot 2100 (of wat eerder).
- Om 21.00: leg deeg in bannetons (met theedoek, douchemuts etc) en zet in koelkast.
- Volgende ochtend: je kan brood bakken.