Vegan eivervangers
maandag 27 juli 2020 door BarbaraAlternatieven voor ei:
In zoete gerechten: vervang 1 ei door 70 gram (1/4 cup) appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. Je moet nog wel bakpoeder toevoegen om het luchtiger te laten worden.
In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken.
Of:
- 3 eetl kikkererwtenmeel gemengd met 3 eetlepels water.
- 1 eetl maizena met 3 eetl water (2 theelepels arrowroot vervangen 1 eetlepel maïzena).
- 1 eetl fijngemalen lijnzaad met 3 eetl water mengen en 5 min laten staan.
- 2 eetl eivervanger (poeder, zie hieronder)
Aquafaba is het kookvocht van bonen. Dit wordt ook als ei-vervanger gebruikt:
- 1 eetl vervangt 1 eigeel
- 2 eetl (30 ml) vervangt 1 eiwit
- 3 eetl (45 ml) vervangt 1 ei
Eivervanger in poedervorm zelf maken: (werkt goed bij pannenkoeken)
Meng 260 gram arrowroot (pijlwortelpoeder), of tapiocameel, met 65 gram bakpoeder en één eetlepel (8 gram) guargom of xanthaangom
Praktische hoeveelheid en met baking soda ipv bakpoeder:
- 130 gr tapiocameel
- 10 gr baking soda
- 4 gr xanthaangom
Psylliumvezels: om 1 ei te vervangen meng je een flinke theelepel met 60 ml water. Laat het staan tot het dik wordt.
Luchtiger maken van je baksel met baking soda: meng 1 tl natriumbicarbonaat met 1 el witte wijnazijn. Dit zorgt ervoor dat je eivrije baksel luchtiger wordt. Werkt perfect in kruidkoek.