Oliebollen – Vegan
zondag 6 december 2020 door BarbaraGeweldig lekkere oliebollen. Zoals het “klassieke recept” van mijn moeder maar dan zonder eieren of melk. Ik heb deze keer eivervanger (poeder, zelf gemaakt) toegevoegd, maar volgens officieel recept hoeft het niet.
Voor 22 oliebollen (maatje middelgrote ijssstang):
- 500 gr bloem
- 500 gr havermelk of sojamelk (kamertemperatuur)
- 100 ml bier
- 20 gr instantgist (verse gist kan ook. 30 gr. maar dan moet je eerst een papje maken. Zie origineel recept)
- 1/2 theel zout
- 1/4 theel suiker
- 150 gr appel in kleine blokjes
- 150 gr rozijnen
- 150 gr krenten
- 4 eetl eivervanger (let op: voeg dan 50 ml extra melk toe)
Avond van te voren: wel de rozijnen en krenten.
’s Morgens: laat de rozijnen en krenten in een zeef goed uitlekken.
Bereiden beslag: mix alle ingredienten (behalve krenten-rozijnen-appels) in de keukenmachine tot een glad beslag (of handmixer als je meteen 1 kilo maakt). Voeg meer melk toe als het te dik is. Ik heb 50 ml extra melk heb toegevoegd. Denk dat dat nodig was door de 4 eetl eivervanger die erin zit. Schep het fruit erdoor. Dek af met plasticfolie en laat 1.5 uur rijzen in de oven met ovenlampje aan. (Als je 1 kilo in 1 bak maakt: 1.5-2 uur rijzen).
Gebruikte schaal voor het beslag: 500 gr per middelgrote ikea schaal. 1 kilo in 1 (hele) grote ikea schaal.
Frituren: 1.75 l of 1.5 l zonnebloemolie in ons kleine pannetje, stand max, 4 bollen per keer, 7 minuten 20 sec. 22 bollen.
5l olie in grote frituurpan. 6 bollen per keer. 7 min 20 sec.
Deeg maken 30 min. Rijzen 1.5 uur. Bakken: 1 uur per kilo.
31 Jan 2023: 2 kilo gebakken. Met buurt, bollen en glühwein. Ca 20 over.. ingevroren. Volgend jaar weer 2 kilo bakken