Kerststol 2.0

zondag 20 december 2020 door Barbara

M’n kerststol 2.0. Nodig voor 2 stollen:

700 gram bloem

50 gram verse gist of 20 Gr instantgist

60 gram suiker

14 gram zout

Rasp van 1 citroenrasp (optioneel)

120 gram roomboter of margarine

420 milliliter water

250 gram rozijnen

250 gram krenten

400 gram spijs (met beetje amaretto zachter kneden)

1 theel kaneel

1/2 theel kardemom (optioneel)

Laat de rozijnen en krenten een nachtje wellen en daarna goed uitlekken in een vergiet.

Meng alles (behalve fruit en spijs) tot een deeg en zet afgedekt weg in een lauwe oven (ovenlamp aan). Laat ca 30 min rijzen. Kneed het fruit erdoor en laat weer 15-30 min rijzen, of tot het voldoende gerezen is.

Vorm 2 stollen en leg een rol spijs in de lengte in het midden. Plak / vouw het deeg dicht.

Makkelijkst is om siliconenovenvellen of bakpapier op een bakplaat te leggen. Dan het deeg erop storten, in 2 stukken. Spijs op z’n plek en dichtmaken.

Oven voorverwarmen op 160 Gr op oventhermeter (bij mij bovenste oven stand 180 Gr). Bakken 45 min, tot kerntemperatuur ca 95 graden is (vlees thermometer).

 

 

 

 

 

Geen reacties meer mogelijk.