gebakken vegan citroenkwarktaart (oreo of naturel)

zondag 7 februari 2021 door Barbara

Een heerlijke taart.Vele variaties mogelijk denk ik: bosbossen toevoegen, of serveren met vruchtensaus. Tarwebloem kan je vervangen door speltbloem of amandelmeel. Je kan ook een deel volkorenmeel gebruiken voor de bodem. Of oreokoekjes. Ik heb geen suiker extra toegevoegd. Er zit alleen wat suiker in van de vanillepaste. De taart is ook snel te maken, omdat je de bodem niet hoeft “blind” te bakken.

Voor de vulling heb ik 600 gr “kwark-creme fraiche” genomen. Kwam zo uit doordat ik creme fraiche over had. Zelfde geldt voor de bodem: je kan ook een standaard “koekjesdeegbodem” of “blindbakbodem” maken.

Voor een taart van 20 cm (handig: soufflevorm met een vel bakpapier erin)

Nodig voor bodem:

  • 200 gr tarwebloem (of speltbloem)
  • 125 gr margarine (mijn vegan boter)
  • 30 gr cacoa
  • 4 eetl (planten)melk, als het deeg te droog is

(alternatief met suiker: voeg 75 gram witte basterdsuiker toe aan de bodem)

Nodig voor de vulling:

  • 535 gr kwark (1 liter homemade yoghurt van sojamelk een nacht in een kaasdoek laten uitlekken)
  • 65 gr creme fraiche (home made)
  • 2 theel vanillepaste
  • sap er rasp van 2 citroenen
  • 4 eetl maizena

Meng de ingredienten van de bodem tot een deegbal en rol deze uit. Leg een vel bakpapier in de soufflevorm en bekleed met het deeg.

Meng de ingredienten voor de vulling en schep op de bodem.

Oven 160 gr (temperatuur op thermometer. Is bij mij bovenste oven op 175gr). 55 min.

Alternatief  – Oreobodem:

  • 36 oreokoekjes
  • 75 gr boter

Maken van de bodem:

  • Verkruimel 22 Oreo koekjes (in de keukenmachine is het makkelijkst).
  • Smelt de boter.
  • Meng de gesmolten boter met de verkruimelde koekjes en verspreid over de bodem, druk goed aan. Druk ook een beetje tegen de kanten omhoog.
  • Schep het beslag op de bodem.
  • Verdeel de overgebleven (14) Oreo koekjes over de taart
  • bakken zoals hierboven: 55 min 160 graden

 

Geen reacties meer mogelijk.