Vegan lasagne – klassieke
dinsdag 6 april 2021 door TedEen vegan variant op onze (saus bij de) vegetarische variant van onze “klassieke” lasagne 🙂
Ingrediënten voor de lasagnesaus:
- 2 handen gedroogde paddo’s, laten weken, in stukjes snijden
- 300 gram champignons in plakjes
- 600 gram gesneden groenten naar keuze (bleekselderij, wortel, paprika e.d.)
- 300 gr gesneden uien
- 4 geperste tenen knoflook
- zwarte peper
- 300 ml rode wijn
- 2,5 blik (rode) linzen (uitlekgewicht 260 gr + 130 gr) of 200 gr gedroogde (rode) linzen (wel eerst even een paar uur weken)
- 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
- 2 eetl italiaanse kruiden (gedroogd)
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel miso
- 1 blokje groentebouillon
Tip: snijd uien, bleekselderij, wortel, champignons in maggimix met dunste mes.
Bereiding lasagnesaus:
Bak de champignons, uien, knoflook en groente in olijfolie, met wat zwarte peper, op hoog vuur en in kleine porties (in 2 pannen bakken). en doe over in de kookpan (soeppan).
Doe ondertussen de rest van de ingrediënten ook in de kookpan: rode wijn, tomatenblokjes, linzen, kruiden, bouillonblokje, miso, zout. Laat alles goed doorwarmen. Voeg indien nodig extra wijn toe, of dik in met wijn+maizena, om er een smeuïg geheel van te maken. Roer het geheel goed door en laat de saus zachtjes een half uurtje pruttelen.
bechamelsaus van the Gentle Chef:
Nodig:
bechamelsaus van the Gentle Chef, zalig voor in lasagne.
Nodig voor 1 grote lasagneschaal 0.75 l saus)
- 90 gr margarine
- 4.5 eetl bloem
- 3 cups havermelk of sojamelk (750 ml), warm
- 1 theel zout
- 3 eetl edelgistvlokken
Bereiden:
Laat de boter smelten in een steelpan. Voeg bloem en edelgistvlokken toe en roer met garde ca 3 min. Laat t niet bruin worden. Voeg al roerende de melk langzaam toe.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Lasagne bereiden (20 min + 40 min in de oven):
- Maak de lasagne van afwisselend laagjes saus, bladen, bechamelsaus.
- Eindig met bechamelsaus.
- Strooi er wat paprikapoeder overheen.
- Bak 30 a 40 minuten goudbruin in de oven.”
Alternatief: met Bechamelsaus van bloemkool.