Appel-speculaasbrokken-cake

zondag 13 oktober 2024 door Barbara

We hadden speculaasbrokken gekocht (AH), maar ik vond ze te bros en te zoet. Dus verwerkt in een cake. Een onverwachts goddelijk experiment!!!

*Voor de appels: ca 650 gr appels is ongeschild. Ik snijd alleen klokhuis eruit, laat schil zitten (bio appels). Totaal dus ca 650 gr hele appels. Dit waren er 6 deze keer.

Ingredienten:

  • 2 plakken speculaasbrokken
  • 150 gr zonnebloemolie
  • 500 Gr yoghurt (homemade) of havermelk
  • 650 gr appels*
  • 600 gr bloem (ik had 200 gr roggemeel, 100 gr erwtenpoeder, 100 gr volkorenmeel, 200 gr bloem)
  • 2 eetl custard
  • 2 theel kaneel
  • 1 theel kardemom
  • 1 theel gemberpoeder
  • 1/2 theel all spice (piment)poeder
  • 2 zakje bakpoeder (32 gr)
  • 2 theel baking soda en 2 eetl azijn)
  • 100 gr suiker

Mix alles in een keukenmachine. Als het deeg te droog is, voeg dan extra plantaardige melk toe. Deeg moet dikker zijn dan beslag, maar wel redelijk spatelbaar.

Appels: verwijder klokhuis en snijd appels in dunne plakjes (Magimix dikke snijschijf).

Cake maken:

  • Grote diepe bakplaat/vorm bedekken met 1 vel bakpapier.
  • Schep wat beslag over de bodem (2/3 of de helft).
  • Verdeel de helft van de appelplakken  erover.
  • Breek de speculaas in grove stukken en verdeel over het deeg.
  • Schep de rest van het deeg erover zodat alle speculaas bedekt is.
  • Verdeel de rest van de appelplakken erover.

Oven 175 – 180 gr 1 uur. Kerntemperatuur 95 graden.

 

Geen reacties meer mogelijk.