Provencaalse Stoofpot

zaterdag 10 oktober 2009 door Ted

Een recept van Astrid.
“De eerste keer dat wij dit aten was tijdens de wintersport, op zo’n dag dat er tientallen centimeters sneeuwt valt en er alle tijd is om lekker voor elkaar te koken……….”

Aanpassingen (of liever: vereenvoudigingen) door Ted.

Tip: Tweemaal de onderstaande hoeveelheid tegelijk maken is niet veel meer werk, en aangezien het toch de vriezer in gaat…

Ingrediënten (8 personen)
Olijfolie
200 gram biologische gerookte spekblokjes
1200 gram doorregen rundervlees, in blokjes gesneden
(Ook mogelijk: lamsvlees (b.v. van de bout), varkenslappen of een combi van de 3)
350 gram gesneden ui (zelf snijden mag natuurlijk maar voorgesneden is traantechnisch echt veel fijner…)
6 tenen knoflook, gesnipperd
2 handjes krenten
1 potje zwarte olijven (uitlekgewicht 115 gr)
1 potje groene olijven (uitlekgewicht 115 gr) – NB: alleen zwarte olijven is ook prima
1 handje provencaalse kruiden
1 runderbouillonblokje (bospaddenstoelen kan ook)
ongeveer 6 dl volle rode wijn, iets als Hardy’s Crest werkt prima

Bereiding
Bak (in porties) in een braadpan op een flink vuur in de olijfolie: de spekblokjes, het vlees en de gesnipperde ui.
Voeg halverwege het bakken de knoflook toe.
Als er te veel vocht vrijkomt (en alles dus kookt i.p.v. bakt): afgieten en vocht na het bakken weer toevoegen.
Als het vlees goed bruin is: doe de porties in een stoofpan.
Voeg de olijven, de krenten, de kruiden, het bouillonblokje en de rode wijn toe. Zorg ervoor dat het vlees net niet helemaal onder het vocht staat.
Zet het vuur laag en laat het geheel in circa 3 uur goed gaar worden (deksel op de pan, zacht pruttelen). Handig alternatief: 3 uur in een oven van 120 graden.
Eventueel binden met maizena en/of zonder deksel laten inkoken tot een mooie substantie.
Serveer de stoofpot met een goed stuk stokbrood en groente of salade. Drink er een stevige rode wijn bij!

Tip
Stoofpotten lijken wel wat op erwtensoep… Eet het niet dezelfde dag maar doe het in handige porties in de diepvries en en eet het later. Wachten komt de smaak zeker ten goede.

 

Geen reacties meer mogelijk.