Brood!
woensdag 28 maart 2007 door BarbaraBroodvariaties
Versie 2007, als basis: Zaanse Snijder Wit-mix van AH. Bereiden volgens verpakking.
Versie 2024: met gedroogde gist.
- 500 gr bloem
- 6 gr Zout
- 8 gr gedroogde gist (instantgist)
- 320 ml lauwwarm water
Bereiden: mix alles een paar minuten. Zet afgedekt weg (met douchemuts). Laat 2 uur rijzen. Nogmaals kneden. 30 min laten rijzen. Vorm je brood. Bakken;
- Kleine broodjes 20 min 220 gr
- Groot brood 40 min 220 gr
Let op: bestuif je werkblad/deegroller/handen goed met bloem anders plakt het deeg vast. Tip: gebruik rijstmeel hiervoor, zitten geen gluten in, dus plakt niet. Kan je makkelijker aanrecht en deegroller schoonmaken.
Chorizo:
500 gr bereiden volgens verpakking, lekker laten rijzen. heel dun uitrollen en beleggen met chorizo (gesneden vleeswaren)
Oprollen
Rol vastplakken en volledig besmeren met olijolie
2de rol net zo maken en op bakplaat met bakpapier leggen
225 gr 15-20 min
Groene (of rode) Pesto:
Potje pesto mengen met 500 gr bloem
Water toevoegen en laten rijzen volgens verpakking
23 aug 24: zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes:
- 2 x recept met gedroogde gist
- 100 gr kalamaolijven in stukjes
- 100 gr zongedroogde tomaten in stukjes.
Deeg 2 keer 45 min laten rijzen: in 2 deegkommen onder douchemuts, in de oven gezet. Na 2de rijs, olijven en tomaatjes erdoor gekneed: helft met olijven, helft met tomaatjes. Balletjes gevormd. Op bakplaat afgedekt laten staan terwijl oven voorverwarmde.
Bakken 210 gr 20 min.
Foccacia
Rozemarijnnaaldjes (potje) met 500 gr bloem mengen
Water toevoegen en laten rijzen volgens verpakking
Dun uitrollen en flink bestrijken met olijolie
Rozemarijnnaaldjes en grof zeezout erover verdelen
225 gr 15-20 min
Lekker met zelfgemaakte kruidenboter, bijv met citroenrasp/knoflook of tapenades.
zondag 1 juli 2007 om 20:16
[…] Rauwkost en dipsaus (2 komkommers, 3 paprika’s) Tapenades en zontomaten- en pestobroodjes (tapenades x 2; 2 broodmix 1 kilo AH) Gemarineerde olijven met venkelzaadjes (recept x 1) Spiesjes […]
zaterdag 16 juli 2011 om 18:17
[…] zelfgebakken brood: – gemarineerde olijven met venkel – tapenades (zwarte olijven en zontomaten) – 2 soorten brood (pesto en zontomaten) – gegrilde auberginerolletjes (met roomkaas + Provençaalse kruiden, met […]