Whisk(e)ydiner 2010
vrijdag 26 november 2010 door Barbara11 gangen en 11 whisk(e)ys, te beginnen met 70% en eindigend met 55%….. Truc: heel veel water en van iedere whiskey slechts een klein bodempje in een nosingglaasje. En natuurlijk een lange avond de tijd: van 5 uur tot 1 uur….
Wat hebben we gegeten en gedronken?
Millstone French oak en 5 yrs met Hollandsche zoutjes
Smaak: iets zoetig, zacht, bloemig, maar ook hout
Poteen met haringglaasjes (vega: met flinterskoolrabi)
Smaak: zacht, citrus, als een oude korenwijn, je proeft niet dat het 70% is. Brandt niet, wordt warm in je mond
Isle of jura met krielaardappeltje/viseitje/creme fraiche(verga: met limoenrasp en mierikswortel door creme fraiche)
Kleur: goud. Neus: licht ziltig, olieachtig, iets zoet en zout. Smaak: licht ziltig, mout, drogende aroma’s van de Islands malts met een moutachtige en jodiumhoudende afdronk
Glenrothes met gerookt zalmhaasje met vanillewhiskeysaus (vega: koolrabiglaasje (1) met deze saus)
Kleur. Licht goud. Neus: romige aroma’s met tonen van vanille, hout (eiken) en kruiden (kruidnagel, nootmuskaat).Smaak: zoet en rijk tegelijk met aroma’s van vloeibare honing met tonen van groen hout en wierook.
Mansion house met sandwichrol met paddestoelentruffelcreme
Smaak: zoetig, fruitig, kan ook goed met ijs in de zomer
Connemara peated single met glaasje cantharellen met appelcognaccreme
(Iers) Geur: turf en heidebloemen. De smaak is zijdezacht een een honingzoetje in de aandronk, later volgt een turfsmaak met een vleug van mout en fruit.
Bal Blair met gekarameliseerde appel met gebakken cantharellen en eendenleverpate (vega: zonder pate)
Millstone 8yrs met paddestoelenbouillon
heeft een iets steviger smaak dan de 5 yrs: vanille, hout en graan
Greenore met kabeljauw in Lagavulin en vanilleLagavulinsaus (vega: gebakken king boleten met deze saus)
Kleur: helder goud. Neus: zacht, aroma’s van zoete maïs en vanille van het eikenhout. Smaak: rijk, zuiver en zachte tonen van oliën en lichte graan aroma’s en in de ronde en complexe afdronk een heerlijke frisheid met terugkerende tonen van het eikenhout.
Longrow met kippenbouten in tomatenwhiskeysaus (vega: gebakken portobello gevuld met aubergine en mozzarella)
Kleur: vol amber. Neus: krachtige aroma’s van de Barolo wijndruiven (zwarte bessen) met zoetige mout en rokerige turftonen en tonen van het hout van een notenboom. Smaak: rijke en ook wat zoetige aroma’s van zowel het Bourbon als het Barolo fust, daarna toch de ziltige en rokerige tonen van het Longrow karakter en iets aards.
Irish Mist met pure chocolademousse met witte chocoladesinaasappelflikken
Smaak: citrus, zoetig
Hier vind je de gerechten, boodschappenlijst en oorsprong recepten.
En dan wat foto’s: