Goulashsoep & saus
zaterdag 1 januari 2011 door BarbaraDit had ik al jaren niet meer gemaakt, zeker 6-8 jaar! Op oudjaarsdag had ik de geest en heb ik deze super simpele heerlijke soep weer eens gemaakt. Eindelijk een streepje op de lijst met alle gerechten die ik nog niet gemaakt heb voor Ted 🙂 Nu nog de mokkataart, kwarktaart, bak pao, pindasoep, etc…
Begonnen als soeprecept, zie de tekst voor een zalige sausvariant.
Nodig:
400 gr runderlappen (in dobbelsteentjes)
1 stegeman chorizoworst (en/of AH, is minder vet) (in kleine blokjes)
1 ui (in stukjes)
3 tenen knoflook (in stukjes)
2 rode (of andere kleur) paprika’s (in stukjes)
2 blikjes tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
1 vlees- of bospaddo bouillontablet
2 1/2 dl stevige rode wijn
voor de soep: 3 1/2 dl water, voor de saus: geen water
1 1/2 eetlepel mild paprikapoeder
optioneel: 1 a 2 spaanse pepers, of chilivlokken naar smaak, of pittig paprikapoeder i.p.v. mild
Bereiden:
Bak de blokjes chorizo ca. 4 min, zonder olie.
Voeg rundvlees, ui en knoflook toe en bak een paar minuten mee.
Voeg de rest v.d. de ingredienten toe en breng aan de kook.
Laat 2 uur op een laag vuurtje sudderen.
Je kan de soep meteen eten met stokbrood en een groene salade.
Als je toch bezig bent en een grote pan en ruimte in de vriezer hebt….maak dan meteen 2 of 3 keer bovenstaande hoeveelheid. Kleine moeite, veel genieten. En bij 3x de hoeveelheid past er precies 1 fles wijn in, zeer praktisch.
Geweldige toepassing voor de saus-variant: A la lasagne of moussaka: om en om met gegrilde aubergines in een ingevette ovenschaal, geraspte extra belegen kaas er over en ongeveer 30 minuten (let onderweg goed op de kleur v.d. kaas) in een voorverwarmde oven op 180 C.